Poliittisia pillereitä, osa II

Symboliikkaa, tulkintoja ja seurauksia


Istuessani alas kirjoittamaan tätä tekstiä, on Yhdysvalloissa muutama päivä sitten tapahtunut jotain hyvin poikkeuksellista. Fanaattiset presidentti Donald Trumpin kannattajat ovat tunkeutuneet Washingtonissa kongressiin ja keskeyttäneet lain vaatiman vaalituloksen hyväksymisprosessin. Nyt käydään keskustelua siitä, kuinka vakavasti meidän Suomessa pitäisi Yhdysvaltojen tapahtumat ottaa. Olivatko teot tarkoin suunniteltuja vai hetken mielijohteesta tehtyjä? Entä täyttävätkö teot terrorismin tuntomerkit? Kansainvälisen oikeuden tutkijan Antonio Cassesen mukaan teko on terrorismia, jos sen tarkoitus on joko levittää pelkoa väestön keskuudessa tai painostaa hallitusta tai kansainvälistä järjestöä tekemään tai jättää tekemättä jotain.1

En aio keskittyä tämän enempää Yhdysvaltojen tapahtumiin, ainakaan tässä vaiheessa, koska media on sitä nyt muutenkin täynnä. Kirjoitin vuoden 2019 lopulla ensimmäisen osan tätä samaa sarjaa ja käsittelin muun muassa sitä, miten Yhdysvalloissa radikaalioikeisto hankkii kannattajia ja millaisella kielellä he jakavat sanomaansa. Perustin kirjoitukseni useisiin lähteisiin, kuten esimerkiksi toimittaja Mike Wendlingin kirjoituksiin. Esitin myös esimerkkejä, miten kielenkäyttö on rantautunut tänne meille Suomeenkin. Tässä kirjoituksessa nostan esille joukon erilaisia tapahtumia ja kirjoituksia, jotka itselläni pistävät erityisesti silmään sen vuoksi, että niillä koitetaan viedä Suomeakin täsmälleen samaan suuntaan, kuin Yhdysvallat on nyt ajautunut. Lähdetään liikkeelle niinkin kaukaa, kuin Suomen sisällissodasta.

Patsaita

Tämän kirjoituksen artikkelikuvana on Tampereen näkyvin sisällissodan muistomerkki. Kuvasin Tampereen Hämeenpuistossa sijaitsevan patsaan vuonna 2019 ja liitin sen ensimmäiseen osaan Poliittisia pillereitä-kirjoituksestani. Patsas on vapaudenpatsas ja se on pystytetty huhtikuussa 1921, sen tarkoitus on symboloida Tampereen vapauttamista punaisten vallasta sisällissodassa, huhtikuussa 1918. Patsaaseen liitty paljon kiistelyä ja erimielisyyttä. Patsaan rintamasuunnasta on keskusteltu, mutta myös siitä, että patsaan mallina toimi pastori Elias Simojoki, Sinimustat-järjestön puheenjohtaja ja IKL:n kansanedustaja. Mainituista järjestöistä on vedettävissä suora jatkumo tämän päivän perussuomalaisiin ja Suomen Sisuun. Vapaudenpatsas on myöhemmin saanut monenlaista huomiota osakseen, yhtäällä siihen on suhtauduttu kunnioituksella ja sen edessä on poseerattu juhlallisesti, kun taas toisaalla se on saanut osakseen halveksuntaa ja sen jalustaa on tuhrittu esimerkiksi anarkistitunnuksilla. Patsasta on kutsuttu myös liikanimellä Rummin-Jussi, jolla viitataan Johannes From-nimiseen suojeluskuntalaiseen. Patsas edustaa sellaista perintöä, jolle edelleenkin osoitetaan vääränlaista kunnioitusta. Maan palauttaminen laillisuuden tilaan vuonna 1918 on hyvä asia, moni muu patsaaseen liittyvä symboliikka ei välttämättä sitä ole.

Suomen Sisu kokoontui suurkäräjilleen 14.11.2020 Tampereelle. Yhteiskuva otettiin juhlavasti Rummin-Jussin edessä Hämeenpuistossa (Kuva: Suomen Sisu)

Lippuja

Symboliikka on varsin isossa roolissa, kun halutaan tuoda jotain tiettyä ideologiaa esille. Välillä symboliikka on varsin piiloteltua ja sen tarkoitus onkin vain tuoda ”me tiedämme”-tunteen asiaan vihkiytyneiden kesken ja jättää hieman heikommalla tietopohjalla olevat täysin tietämättömiksi. Suomen sisällissodan 100-vuotispäivää tai kuten tässä yhteydessä voisi sanoa, vapaussodan, juhlistettiin Vapaussodan perinneliiton toimesta lippumarssilla Helsingissä 16.5.2018. Kulkueessa kannettiin näkyvästi Vapaussodan perinneliiton lippuja, mutta oli sinne kulkueeseen otettu myös sellainen lippu, joka varmasti useamman katsojan silmissä näyttäytyy pelkästään Suomen lippuna. Lipun vasemmassa yläkulmassa on kaksi salaman muotoista s-kirjainta mustalla pohjalla. Kyseessä on Suomalaisen SS-pataljoonan lippu. Suomalainen SS-vapaaehtoispataljoona taisteli osana Wiking-divisioonaa, itärintamalla vuosina 1941-1943, osana Saksan Waffen-SS-joukkoja. Pataljoonan lipulla ei ole mitään tekemistä Suomen sisällissodan kanssa.

Vapaussodan perinneliiton lippumarssi Helsingissä 16.5.2018. Oikealla takana suomalaisen SS-pataljoonan lippu (Kuva: Twitter)

Jos SS-pataljoonan lippua kannettiin toukokuussa 2018, niin lisää lippusymboliikkaa seurasi saman vuoden joulukuussa, itsenäisyyspäivänä. Äärioikeistolaiset nostivat natsien hakaristiliput kulkueensa kärkeen. Nyt en kuitenkaan aio puhua tämän enempää niistä hakaristilipuista, vaan kiinnittäkäämme huomio lippujen taustalla kannettaviin tunnuksettomiin vihreisiin lippuihin. Nyt on taas kyse siitä piilotetummasta viestinnästä.

Äärioikeiston marssi Helsingissä 6.12.2018 (Kuva: MTV Uutiset)

Tunnuksettomia lippuja on huono syyttää esimerkiksi jonkun kielletyn järjestön lipuiksi, mutta nämä liput luovat silti sen ”me tiedämme”-tunteen. Tavallinen kansalainen ei ehkä ymmärrä vihreän tunnuksettoman lipun merkitystä. Viime vuoden lokakuussa nämä tunnuksettomat liput otettiin esille Tampereen keskustassa. Varmaa on että tavallinen ohikulkija ei tunnista lippujen asiayhteyttä.

Nimettömänä pysytellyt performanssi Tampereella 4.10.2020 (Kuva: Youtube)

Tulkintoja

Kun tarpeeksi pitkään annetaan edellä kuvatun symboliikan vaikuttaa, ilman että siihen esitetään minkäänlaista vastalausetta, käy niin että osa kansasta lähtee tähän vihanpitoon mukaan ja pitää sitä jopa ihan normaalina. Eräs suomalainen pankki esitteli mainoksessaan tummaihoisen miehen, jolla oli sukset kädessä. Suksista näkyi vain niiden yläosa. Voitte arvata, että somessa syntyi kammottava meteli tuosta mainoksesta. Eräs kansalainen epäili, että miehellä on mahdollisesti sapeli kädessä. Sama väki kuitenkin isänmaallisuuden tunnossaan omii itselleen Suomen leijonavaakunan, eikä heitä häiritse yhtään se tosiasia, että siinä vaakunassa on ihan oikeasti se sapeli. Itse tuon vaakunan on meille tarjonnut Ruotsi, se on tuontitavaraa.

Kun Suomen herttuakunta muuttui suuriruhtinaskunnaksi 1500-luvun lopulla, herttuakunnan vaakuna korvattiin käyräsapelin päällä seisovalla leijonalla, joka on valmiina iskemään länsimaisella suoralla miekalla. Tämä Suomen leijona, joka symboloi Suomen asemaa idän ja lännen välissä, koristaa nykyään myös Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelipaitaa.2

Jos leijonavaakuna on omittu kyseenalaisen ajatusmaailman symboliksi, niin mitä sanotte siitä, että aapiselle tehtäisiin se sama? Näin ei tule käymään, mutta säälimättömästi Suomen Sisun toinen varapuheenjohtaja on nimennyt tänä vuonna ilmestyväksi merkityn julkaisunsa nimeksi ABC-kirja, viitaten Mikael Agricolan ensimmäiseen suomenkieliseen kirjaan Abckiria.

Seurauksia

Seuraava vaihe kovenevassa linjassa on se, että aletaan jo toivoa jonkun ihmisryhmän kuolemaa. Turun perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Åland toivoi runsaasti koronakuolemia Turun Varissuolle. Åland toivoisi niitä kuolemia varmaankin myös esimerkiksi Helsingin Kontulaan tai Tampereen Hervantaan. Viimeksimainitusta minulla on noin 20 vuoden kokemus asukkaana. Tiedän mitä monikulttuurisuus Hervannassa on ja mitä se ei ole. Marko Juntunen mainitsee uunituoreessa kirjassaan Hervannan heti ensimmäisellä sivulla, mutta pääasiassa hän kirjoittaa Turun Varissuon muslimiyhteisöstä, suosittelen kirjaa lämpimästi.

Varissuolla asuvat muslimit ovat tavattoman monimuotoinen joukko ihmisiä, joilla on kirjavia ja keskenään jännitteisiä suhtautumisia islamin monimuotoisiin opillisiin suuntauksiin. Läsnä on kaikkea mahdollista miltei agressiivisesta uskonnon torjunnasta äärikonservatiiviseen aktivismiin… Eri puolilla Eurooppaa tehdyt tutkimukset osoittivat selkeästi, että uskontoaan aktiivisesti harjoittavat henkilöt ovat vähemmistö muslimien kokonaismäärästä. Ajan myötä sain havaita, että tämä piti paikkansa myös Varissuolla.3

Tampereen kunnallispoliittisilla keskustelupalstoilla nousi kova meteli, kun tuli tieto, että koronaneuvontaa ja testausta tarjotaan Hervannassa monikielisesti, nimenomaan tätä tarkoitusta varten perustetuila testausasemalla. Maahanmuuttokeskustelu on muutenkin todella kummallista, kun jos vastustat rasismia ja vastustat maahanmuuttajien eriarvoistamista, niin ensimmäisenä johtopäätöksenä vedetään esille argumentti, että ”sinä näköjään haluat kaikki maahanmuuttajat tänne meille”. Tämä tulee ihan järkevän tuntuisten ihmisten suusta. Loppuuko se järjen käyttö heillä tuohon nimenomaiseen hetkeen. Nimetkää ajanjakso maailmanhistoriasta, jolloin ihmiset eivät olisi liikkuneet paikasta toiseen, joko turvallisuuden tai paremman elämän perässä! No niin, sellaista ajanjaksoa ei ole. Me yksinkertaisesti pärjäämme paremmin, kun kohtelemme kaikkia tasa-arvoisesti, emme muodosta luokkarajoja, emmekä luo sellaisia pisteytysjärjestelmiä, joilla ihmisiä lajitellaan hyödyllisiin ja hyödyttömiin.

Hervannan kirjastossa tarjotaan koronaneuvontaa monikielisesti

Lopuksi

Yhteenvetona sanoisin jälleen kerran. Älkää vaietko, kun näette toimintaa, jolla koitetaan kaataa meidän demokraattinen yhteiskuntamme. Vastaava toiminta ei ole tukahtunut vaikenemiseen historian saatossa, eikä se tukahdu siihen nytkään. Vaikenemisen ongelmista mainitsi, Washingtonin kongressin tapahtumiin liittyen, myös Suomen Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihta Iida Tikka todetessaan vuosikausien hyssyttelyn johtaneen tähän kaoottiseen tilanteeseen.


Viitteet:

  1. Malkki
  2. Lindqvist
  3. Juntunen

Kirjallisuus:

Malkki, Leena: Mitä tiedämme terrorismista (2020)

Lindqvist, Herman: Kun Suomi oli Ruotsi (2014)

Juntunen, Marko: Matkalla islamilaisessa Suomessa (2020)

Muut lähteet:

Johannes From

Turun PS-pomo toivoi koronakuolemia maahanmuuttajalähiöön

Kirjeenvaihtajan analyysi: Vuosia jatkunut hyssyttely johti hirvittävään päivään Yhdysvalloissa

Kategoriat Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close